SURF introduceert personal cloud storage-dienst SURFdrive

SURF introduceert een nieuwe personal cloud storage-dienst onder de naam: SURFdrive. Deze dienst is speciaal ontwikkeld door de twee SURF -organisaties SURFnet en SURFsara op verzoek van de Nederlandse universiteiten. Universiteit Leiden maakt als eerste gebruik van deze nieuwe dienst. Later dit jaar wordt de dienst uitgerold bij nagenoeg alle universiteiten in Nederland. SURFdrive is de eerste dienst die beschikbaar komt in de SURF Community Cloud. De data zijn veilig binnen de Nederlandse grenzen opgeslagen. Daarnaast besteedt SURF veel aandacht aan de beveiliging zodat de vertrouwelijkheid van de data gewaarborgd is. Gebruikers blijven eigenaar van hun eigen data en SURF zelf verstrekt geen informatie aan derden.

Veilig, eenvoudig en data delen
SURFdrive is een personal storage-dienst speciaal ontwikkeld voor medewerkers, onderzoekers en studenten binnen het Nederlands hoger onderwijs en onderzoek. Gebruikers krijgen met SURFdrive de mogelijkheid om gemakkelijk bestanden te synchroniseren en met elkaar te delen, veilig en doelmatig binnen een community cloud en met een grote opslagruimte. Omdat nagenoeg alle Nederlandse universiteiten meedoen, kunnen de gegevens veilig binnen de sector, maar desgewenst ook met gastgebruikers gedeeld worden. De SURFdrive-dienst is te gebruiken op alle gangbare computers (Windows, Apple, Linux) en middels een gratis te downloaden app op iOS en Android smartphones en tablets. Gebruikers loggen in met hun eigen instellingsaccount viaSURFconext en krijgen zo eenvoudig toegang tot de dienst. Elke gebruiker heeft 100 GB opslagruimte tot zijn beschikking.

Samenwerking tussen universiteiten en SURF
Corno Vromans, voorzitter van de CvDUR (ICT-directeuren van de universitaire rekencentra): “Uit een inventarisatie in september 2013 bleek dat de meeste universiteiten naar een verantwoorde personal storage-dienst aan het kijken waren met hoge eisen aan aspecten als privacy en security. De ICT-directeuren waren het er snel over eens dat dit een uitgelezen kans was om tot een eerste toepassing te komen in een community cloud. Samen met SURF hebben we een interessant traject achter de rug met SURFdrive als mooi resultaat. Dit was de eerste keer dat we op deze manier samen zijn opgetrokken, dat smaakt naar meer.” Welke diensten SURF in de toekomst binnen de community cloud aanbiedt, wordt in nauwe samenspraak met de instellingen besloten.

Security en privacy
Het aantal online tools dat binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein wordt gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De tools zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data wordt opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt. Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet: “SURF werkte bij de ontwikkeling van SURFdrive nauw samen met de universiteiten. Zij stellen terecht hoge eisen op het gebied van gebruikersvriendelijkheid, privacy en security. Informatiebeveiliging binnen SURFdrive voldoet aan de hoogste normen. De afspraken over de dienstverlening die SURF maakt met de instellingen zijn ontleend aan het Juridisch Normenkader cloud services hoger onderwijs.”

Community cloud
SURF en de universiteiten hebben gekozen voor een gezamenlijke aanpak binnen een community cloud. Samen optrekken biedt instellingen een aantal significante voordelen zoals standaardisatie, kostenvoordelen, hogere beschikbaarheid en het eenvoudig en realtime kunnen delen van data en ICT middelen. Dr.ir. Anwar Osseyran, directeur van SURFsara: “Veel instellingen zien het belang van een veilige en doelmatige community cloud waar de privacy en security gewaarborgd zijn en hun specifieke onderwijs- en onderzoekswensen on-demand en op een duurzame manier vervuld worden. Om de instellingen daarin tegemoet te komen, biedt SURF naast de bestaande publieke cloudvoorzieningen nu ook een veilige en betrouwbare community cloud waarin instellingen hun eigen gezamenlijke omgeving hebben.”

De functionaliteit in SURFdrive omvat onder andere:

  • Eindgebruiker beschikt altijd over zijn bestanden
  • Veilig bestanden delen binnen het hoger onderwijs en onderzoek
  • Gastgebruikers uitnodigen om documenten te delen
  • Realtime inzicht in uitgevoerde wijzigingen in documenten
  • Optimalisatie voor gebruik met een smartphone
  • Backup & recovery van 30 dagen
  • Zoekfunctie

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: