Het is zover: de “normale” 3D printer is er

Het printen in 3D is geen nieuwe techniek, net zo min als de 3D printer er pas is. De techniek zelf bestaat al ruim 35 jaar, maar de technieken worden wel steeds inventiever en ook goedkoper. Ondanks dat nog steeds nieuwe print-technieken worden verkend (zoals wegsnijden), is er inmiddels wel consensus over welke kant het 3D printen op moet gaan. Hierdoor wordt de techniek langzaam maar zeker ook meer toegankelijk voor zeer kleine bedrijven en “gewone” mensen. Hieronder een stukje informatie over de geschiedenis van 3D printen, hoe het werkt en waarom we in 2017 kunnen spreken over de “normale” 3D printer.

3D printer: van 45.000 naar 10.000 naar 400 euro

In 1983 zag de eerste 3D printer het levenslicht. Deze 3D printer gebruikte een vloeistof om een laagsgewijs model te maken. Elke laag werd opgedroogd door middel van een UV lamp. Deze 3D printer was gemaakt door Chuck Hull, hij wordt dan ook gezien als grondlegger van 3D printen. Het duurde echter drie jaar voordat hij zijn 3D printers op de commerciële markt bracht. Deze printers werden op dat moment vooral gebruikt door wetenschappers.

Vanaf ongeveer het jaar 2000 werd het idee achter 3D printen steeds meer populair, verschillende bedrijven begonnen de 3D printer daadwerkelijk te gebruiken en hierdoor kwam ook de ontwikkeling van de techniek achter de 3D printer in een stroomversnelling. Al snel gingen de prijzen van de 3D printers naar beneden. De prijzen van de allereerste 3D vloeistofprinters zijn niet bekend, maar in 2000 kostte een 3D printer nog 45.000 euro … Omdat steeds meer bedrijven de printer gingen gebruiken en ontwikkelen was de prijs in 2005 al gezakt naar 10.000 euro. Anno 2017 is die prijs alweer beduidend lager: vanaf nog geen 400 euro koop je al een kant-en-klare 3D printer.

Waarom is 3D printen zo interessant?

3D printen is een vorm van Adaptive Rapid Prototyping, wat eigenlijk betekent dat het een goedkope snelle manier is om nieuwe dingen uit te proberen zonder dat hier een ingewikkeld productieproces bij komt kijken of dat het gelijk in grote oplage moet.

3D printen is ook wel bekend onder de namen Additive Manufacturing en Rapid Prototyping. Dat komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Een digitaal bestand vanaf de computer omzetten naar een driedimensionaal object door middel van de 3D printer.

Een driedimensionaal object kan gemaakt worden op de computer met verschillende ontwerp programma’s. In dit object staan alle afmetingen die nodig zijn voor de printer om een print te kunnen maken. Voor de hobby gebruiker staan verschillende objecten gewoon op internet, maar als je een beetje handig bent kan je ze ook zelf maken met CAD software.

Waar kan de 3D printer voor gebruikt worden?

Het komt er op neer dat 3D printers objecten bouwen door laagsgewijs stap voor stap materiaal toe te voegen waardoor langzaam het uiteindelijke object ontstaat. Hierbij kun je eigenlijk elke laag zien als een tweedimensionale, horizontale en vooral superdunne dwarsdoorsnede van het uiteindelijk object dat geprint word. Hiermee worden een boel 2D printjes eigenlijk dus een 3D object.

Een normale printer print natuurlijk op papier, een 3D printer gebruikt verschillende technieken. 3D printers gebruiken hars, 3d filament, gips, plantaardige stoffen of vloeistoffen. Ook het gelijktijdig gebruik van meerdere van die grondstoffen is in ontwikkeling. Het is zo dat de technieken zo snel veranderen en dat er steeds meer mogelijkheden bij komen waardoor de printer voor steeds meer dingen kan worden ingezet. Het idee is dat straks in principe alles printbaar is.

3D printen: waar gaat het naar toe?

Door de snelle groei van de techniek rond het printen, wordt het in steeds meer branches gebruikt. Momenteel word het 3D printen al zeer actief toegepast in de consumentenproducten. Deze markt vertegenwoordigt het grootste marktaandeel. In 2016 lag het marktaandeel in deze branche namelijk op 24%. Bijna een kwart van alle 3D printers word dus ingezet voor consumenten producten. Hiernaast word het steeds meer gebruikt in de automobiel industrie, gezondheidszorg, defensie en ruimtevaart.

In de toekomst zou dit kunnen betekenen dat bijvoorbeeld de autodealer het kapotte onderdeel mits deze van kunststof is zelf maakt en niet meer hoeft te bestellen. In de gezondheidszorg lopen momenteel de eerste tests met het printen van menselijk weefsel, en het printen van kunstmatige ledematen. Hierdoor zouden patiënten veel sneller en minder ingrijpend geholpen kunnen worden. Voor de ruimtevaart zou het betekenen dat de astronauten hun eigen onderdelen kunnen gaan printen in het internationaal ruimtestation waardoor ze niet meer hoeven te wachten op een raket die ze komt bevoorraden.

3D 2027?

Zoals je hier hebt kunnen lezen wijst alles erop dat het 3D printen alles behalve een tijdelijke trend is. Uit onderzoek van Technavio wordt verwacht dat de omzet van 3D printers al in 2019 9 miljard dollar zal zijn. Dat zou 10 jaar later best eens vele malen groter kunnen zijn. Waar we nu zijn is in ieder geval nog maar het begin van het “normaal” worden van 3D printen. Het gebruiken van de 3D printer zorgt namelijk altijd voor lage productiekosten en snellere levertijden. De techniek wordt steeds meer en breder inzetbaar. De technieken worden in steeds meer branches toegepast, en ook mensen thuis ontdekken de 3D printer. Ook wij houden op deze website de 3D techniek daarom in de gaten.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: